Produkty

Nasze miody charakteryzują się delikatnym aksamitnym smakiem, wytworzone przez naturalną fermentację miodu z wodą z dodatkiem szlachetnych szczepów drożdży. Leżakowane wiele lat w dębowych beczkach, naturalnie klarowane. Miody nie są poddawane działaniu wysokiej temperatury (miody niesycone) a dzięki temu zachowują wszelkie wartości użytych do ich produkcji miodów pszczelich. Mają unikalny smak i wysoką wartość odżywczą z uwagi na wysoką zawartość naturalnego miodu lipowego, gryczanego, wielokwiatowego oraz innych. Długi okres leżakowania wpływa na zharmonizowanie smaku i zapachu miodów pitnych. Naturalny proces sedymentacji (klarowania)pozwala otrzymać przejrzysty i klarowny trunek o złocisto-busztynowym odcieniu. Miody z Nidzicy doceniane są za ich najwyższą jakość oraz wyjątkowo wykwintny smak. Dlatego też cieszą się dużym zainteresowaniem zarówno w kraju jak i za granicą. Ilość miodu i wody okreśła podstawowy rodzaj miodu produkowanego w naszym zakładzie produkcyjnym.

SPRAWDŹ OFERTĘ
Miody Nidzica

Miód Pitny jest najstarszym znanym ludzkości napitkiem alkoholowym, który produkowano od wieków. Toasty tym szlachetnym trunkiem wznoszono na całym świecie od Chin po starożytną Grecję, Rzym i australijskich Aborygenów. Polskie miodosytnictwo ma także bogatą historię siegającą początków państwa Polskiego o czym wspomina w swych kronikach sam Gall Anonim.
Używane do dziś określenie „Miesiąc Miodowy” pochodzi jeszcze z czasów średniowiecza, kiedy to przez jeden pełny cykl księżyca po ślubie pary młode raczyły się miodem pitnym wierząc, że miód jako afrodyzjak sprzyja szybkiemu pojawieniu się potomka.

SPRAWDŹ OFERTĘ