Historia

Miodosytnia Miody Nidzica mieszczą się w starym zabytkowym budynku z 1868 roku, który znajduje się u podnóża zamku krzyżackiego i należą do sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury i Powiśle. W 1992 roku decyzją Wojewódzkiego konserwatora zabytków budynek wytwórni miodów pitnych został wpisany do rejestru zabytków jako ciekawy przykład XIX – wiecznego budownictwa przemysłowego. Produkujemy miody pitne od ponad 50 lat, które wytwarzane są wyłącznie z surowców naturalnych według starych receptur na bazie miodów pszczelich pochodzących z pasiek z jednego z najczystrzych rejonów jakim są Warmia i Mazury. Nasze miody charakteryzują się delikatnym aksamitnym smakiem, wytworzone przez naturalną fermentację miodu z wodą z dodatkiem szlachetnych szczepów drożdży. Leżakowane wiele lat w dębowych beczkach, naturalnie klarowane. Miody nie są poddawane działaniu wysokiej temperatury (miody niesycone) a dzięki temu zachowują wszelkie wartości użytych do ich produkcji miodów pszczelich. Mają unikalny smak i wysoką wartość odżywczą z uwagi na wysoką zawartość naturalnego miodu lipowego, gryczanego, wielokwiatowego oraz innych. Długi okres leżakowania wpływa na zharmonizowanie smaku i zapachu miodów pitnych. Naturalny proces sedymentacji (klarowania) pozwala otrzymać przejrzysty i klarowny trunek o złocisto-busztynowym odcieniu. Miody z Nidzicy doceniane są za ich najwyższą jakość oraz wyjątkowo wykwintny smak. Dlatego też cieszą się dużym zainteresowaniem zarówno w kraju jak i za granicą.
Ilość miodu i wody okreśła podstawowy rodzaj miodu produkowanego w naszym zakładzie produkcyjnym.